Skoči na glavno vsebino

»Zajtrk z mlekom – super dan!«

Tretji petek v novembru je dan, ko po večini slovenskih šol in vrtcih že navsezgodaj zadiši po domačem kruhu, medu, mleku in sveže obranih jabolkih. Ta dan je namreč namenjen projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je prvič udejanjil leta 2011, od leta 2012 pa tega dne obeležujemo tudi kot dan slovenske hrane.

Glavni namen obeležitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.  Opominja nas, da razmislimo o načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pa nas opominja na pomen zajtrka in da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

To so dejstva, katerih se moramo zavedati, jih upoštevati in z njimi seznanjati širšo javnost.

Osnovna šola Tišina v obeh projektih sodeluje že od samega začetka, na kar smo zelo ponosni.  Letos smo del dejavnosti na temo Zdrav način življenja izvedli že dan prej, v četrtek, 17. novembra. Strokovni delavci iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so za učence od 1. do 5. razreda  ter učence podružnične šole Gederovci pripravili zanimive in poučne delavnice. Prvošolci so se seznanili z zdravimi navadami, drugošolci z osebno higieno, tretješolci pa so se pogovarjali o zdravem načinu življenja. Četrtošolci so se skupaj s predavateljem pogovarjali o preprečevanju poškodb in se tudi sami preskusili v nudenju prve pomoči ob lažjih poškodbah, petošolci pa so obnovili in poglobili znanje o zasvojenosti.

V petek, 18. novembra, pa smo se posvetili osrednji temi Tradicionalnega slovenskega zajtrka – mleku in mlečnimi izdelkom.

K temu nas je spodbujal letošnji slogan  »Zajtrk z mlekom – super dan!«

O pomenu mleka in mlečnih izdelkov kot pomembnemu živilu zdrave in uravnotežene prehrane, so petošolci spregovorili preko šolskega radia.

Prva šolska ura je bila namenjena osveščanju pomena zdrave in lokalno pridelane prehrane ter skupnemu zajtrku po razredih. Ob slavnostno pogrnjenih mizah so učenci skupaj z razredniki zajtrkovali živila tradicionalnega zajtrka: domači kruh, maslo, med in jabolko. Učenci prve triade so v nadaljevanju izvedli delavnico na temo Ustna higiena, četrtošolci in petošolci pa delavnico Iz zdravih slovenskih kmetij.

V času odmorov so na šolskih hodnikih petošolci pripravili stojnice, pri katerih so lahko učenci poskusili različne vrste mleka in mlečnih izdelkov.

Ker je bila  letošnja osrednja tema mleko in mlečni izdelki, smo izkoristili ta dan in na slavnostni zajtrk povabili predsednika Govedorejskega društva občine Tišina, gospoda Buček Branka, gostitelja našega letnega Kmečkega tabora, gospoda Srečka Kuzma  ter gospoda Bakan Štefana iz Gradišča s soprogami. Vsi namreč že vrsto let zgledno sodelujejo z našo šolo in nam nudijo gostoljubje na svojih kmetijah in prireditvah. Ob tej priložnosti smo jim izrekli zahvalo za dolgoletno sodelovanje.

Povabilu na dogodek so se prijazno odzvali še župan Občine Tišina, gospod Franc Horvat, direktorica občinske uprave Občine Tišina Mateja Krizmanič Telkeš, predstavnika Čebelarskega društva Tišina, gospod Alojz Bratkovič in Alojz Andrejč.

Slednji so pripravili čebelarsko razstavo v šolski avli, ki so si jo lahko učenci samostojno ogledali.

Pestro dogajanje na šoli je spremljala novinarka in o njem poročala na spletni strani Pomurec.com.

Ta dan ni bil navaden šolski dan, ampak cel dan »Super dan«.

Zapisala: Metka Flisar, prof. RP

(Visited 1 times, 1 visits today)
Pripomočki za slabovidne