Skoči na glavno vsebino

Opozorilo

Povezava je za neprofitne izobraževalne namene, vsakršno obiskovanje neprimernih vsebin (pornografija, nasilne vsebine, profitne zadeve, spodbijanje sovraštva…) se kaznuje.

Navodila za prijavo

Žal je za prvo prijavo potrebno imeti internetni dostop (mobilni podatki) ali namestitveno datoteko (prenosni računalnik). Za prenosne naprave se priporoča aplikacija geteduroam (razvijalec: SURF Cooperative), za prenosnike pa nameščevalnik CATeduroam (Configuration Assistent Tool). Priporočam, da se nameščevalnik shrani na disk na mesto, ki je dostopno iz vseh uporabniških računov (direktno na C: ali D: disk). Za prenos izberite organizacijo Osnovna šola Tišina ali Arnes.

V vsakem primeru je pred namestitvijo priporočljivo odstraniti / pozabiti morebitno predhodno nameščeno eduroam povezavo.

Vsa navodila so natančno opisana na spletni strani Arnesa.

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Tišina nudi zaposlenim, dijakom in študentom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja eduroam. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. eduroam je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes).

1. Kaj je eduroam?

Storitev eduroam omogoča učečim in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši organizaciji in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole…) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju eduroam (npr. predavatelj šole dostopa v zaščiteno omrežje eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/

Lahko si pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT (podpira večino naprav) ali geteduroam (mobilne naprave). Izbrati je potrebno ustrezno organizacijo (Osnovna šola Tišina).

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi. Učeči pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku, študentje pa v referatu. 

Te podatke učenci že imajo, to je AAI prijava, prijava, ki jo učenci uporabljajo za spletne učilnice.

Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča učečim tudi dostop do ostalih storitev storitev Arnesa v primeru, da jih šola ponuja. Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete pa je mogoč na spletni strani SIO-MDM.

4. Pomoč in kontaktne osebe

V primeru težav pri povezavi v omrežje eduroam pa se obrnite na računalničarja organizacije.

Kontaktna oseba je Igor Prša, igor.prsa@os-tisina.si.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Pripomočki za slabovidne